Var ska du sova inatt?

När du flyttar för att plugga måste du göra en flyttanmälan till Skatteverket. Här är några konkreta exempel på varför du ska skriva dig där du bor:

 • För att du ska få ut försäkringsersättning: Försäkringsbolagen kräver att du är folkbokförd i den bostad där du vill ha ut ersättning vid t.ex. inbrott, brand eller cykelstöld. Här duger alltså inte mammas och pappas försäkring!
 • För att din post ska komma rätt: Det är viktigt att du får t.ex Mecenatkort, räkningar och besked om studielån i tid.
 • För att det blir så mycket smidigare att beställa saker på internet: Många företag hämtar din folkbokföringsadress automatiskt när du beställer sakar från dem. Enkelt och bra.
 • För att du ska få bidrag och social service som du har rätt till: Det kan vara t.ex. bostadsbidrag, föreningsbidrag eller sjukvård.
 • För att du ska få rösta där du bor: Du ska kunna påverka i den kommun där du bor. Är du politiskt aktiv? Tänk på att du bara kan bli vald i den kommun där du är folkbokförd.
 • För att du ska betala rätt skatt: Skatten varierar mellan kommunerna.

Enklast är att gå in på Skatteverkets hemsida och logga in med e-legitimation eller ladda ner en blankett

Att vara folkbokförd där man faktiskt bor och pluggar är det lag på, så klipp navelsträngen till hem-hemmet och skriv dig där du bor nu.

Ok, ok, jag fattar. Ta mig till Skatteverkets hemsida!

  Skriv dig

   

   

   

  Läsa QR-koder

  Vi rekommenderar dessa appar för att läsa QR-koder: ”Scan” för iPhone och ”Barcode Scanner” men det finns såklart fler alternativ där ute.

  där du bor!
  Du som flyttar för att studera vid universitet eller högskola ska vara folkbokförd på din studieort, vilket slagits fast i Folkbokföringslagen. När du byter bostad ska du inom en vecka anmäla flyttning till Skatteverket, Försäkringskassan eller ett postcenter hos Posten AB. Det är gratis att anmäla flyttning och du gör det enklast genom Adressändring!
  Det är alltså viktigt att du adressändrar, både för att Kårservice och andra organisationer ska kunna ge dig den service du vill ha. Här är några konkreta exempel på varför du ska skriva dig där du bor:
  För att din post ska komma rätt
  Det är viktigt att du får dina utbetalningskort och räkningar i tid och att du får besked om t.ex. studielån.
  För att du ska få bidrag och social service som du har rätt till
  Det kan vara t.ex. bostadsbidrag, föreningsbidrag eller primärvård.
  För att du ska få rösta där du bor
  Du ska kunna påverka i den kommun där du bor. Är du politiskt aktiv? Tänk på att du bara kan bli vald i den kommun där du är folkbokförd.
  För att du ska få ut försäkringsersättning
  Försäkringsbolag brukar kräva att du är folkbokförd i den bostad där du vill ha ut ersättning för skador vid t.ex. inbrott eller brand. Här duger alltså inte mammas och pappas försäkring!
  För att du ska betala rätt skatt
  Skatten varierar mellan kommunerna.
  Så klipp navelsträngen till hem-hemmet. Skriv dig där du bor ida